Kylling i karry

Baggrund

Vi vil starte med Kylling i Karry, som har været favoritten for mange af vores kunder. En temmelig simpel, delikat ret, der er nemt at lave men smager super godt.

Efter hvad min mor har fået fortalt, kommer retten til Vietnam under den franske koloni tiden. Dengang fik vietnamesiske tjenere hos fransk arbejdsgiver smagt på den fremmede, vidunderlige ret, de aldrig havde set og smagt før. Da tjenerne ikke måtte lære eller spørge til, prøvede de at huske rettens ingredienser, så de kunne lave den hjemme i familien. Rygter om den gule karryret spredte hurtig som ringe i vandet. Vietnameser begyndte at servere den fine ret ved særlige festligheder eller når familie fik særlige gæster på besøg.

På grund af den tropiske klima i Vietnam, kan man kun dyrke kartofler og gulerod i de områder med kølige temperaturer f.eks Đà Lạt i Sydvietnam (et højland). Klimaet i de områder ligner Danmark om forår. Den oprindelige karryret har kartofler og gulerødder i og da prisen for disse grønsager er dyre, erstatter man ofte retten med søde kartofler. De er billigere, har en anelse sødlig smag og er også velkendte så det passer godt til sydvietnameseres smag.

I Vietnam bruger man hele kylling skåret i stykker med gulerødder, kartofler og friske kokosvand til retten. Suppen er en anelse tyndere og til forskel fra vores version, bruger vi kyllingebrystfilet og kokosmælk. Denne ret havde min mor lavet før 1975 (efter d. 30.4.1975 blev Nord og Sydvietnam forenet under kommunistisk styre.). Dengang var min far i militær og han kom kun hjem i weekenden. Han plejede at tage nogle venner med hjem til middag uden familien blev advaret. Men min mor var super hurtig til at improvisere, med de råvarer hun havde i køkkenet, fremtryllede hun hurtig nogle lækre retter til lejligheden. Kylling i karry var en af min fars venners favorit og retten blev siden hen fortsat populær i familien. I dag ringer jeg stadigvæk til min mor for at spørge hende om råd, men også fordi jeg elsker at høre og mærke hendes entusiasme for madlavning.

Kylling i karry egner sig til hverdagsmåltider, men kan også serveres til fester. Vi har lavet mange Kylling i karry som hovedret til festerne i tidens løb.

God fornøjelse!


Opskrifter

Kylling i karry til 6 personer

Ingredienser:
  • 1000 g kyllingebrystfilet skær i tynde skiver (ca. 5mm).
  • 2 stængler citrongræs skær i korte stykker (ca. 4cm)
  • 30 g ingefær skræl og skær i tynde skiver (ca. 1mm).
  • 1 stor løg skær i tynde både.
  • 2 rød chili skær i tynde skiver. (mere eller mindre efter behag).
  • 10 – 12 limeblad (kan købes frost i de fleste asiatisk markeder).
  • 3 spsk. rapsolie.
  • 2 tsk. finthakket hvidløg.
  • 2 tsk. (bjerge) karrypulver.
  • 3 spsk. fiskesauce.
  • 1 1/2 tsk. salt.
  • 1 tsk. stødpeber.
  • 1 spsk. sukker.
  • 350 g kokosmælk.
  • 2 spsk. mel til at jævne saucen.
  • 1 bundt friske koriander.
Sådan gør du:
  1. Kom olie i en store gryde, når olien er varmt, svits hvidløg først og kom derefter løg, ingefær, chili, citrongræs i. Rør og bland det godt.
  2. Tilsæt karry, fiskesauce i og rør blanding godt i 1 min.
  3. Kom kyllingekød i blandingen og derefter kom salt, peber, sukker og limeblade i, rør det hele godt sammen.
  4. Læg låg på til blandingen begynder at koge.
  5. Tilsæt vand til det dækker over blandingen og lad det koge op under låget.
  6. Tilsæt kokosmælk.
  7. Rør mel med vand og jævn saucen efter eget ønske.

Lad det simre videre i 10 min og sluk for varm, lad retten hvile i ca. 30 min før servering.
Ved servering pynt kylling i karry med koriander.

Retten serveret med ris i Den grønne Papaya, men smager også rigtigt godt med risnudler og flute.

Tips: Retten serveres bedst dagen efter, når den har hvilet sig i køleskab, således at den giver en dybt eftersmagen af sødme, bitter, citrus og stærk.