Velkommen til
Den grønne Papaya

Som lovet da vi lukkede vores takeaway Den grønne Papaya, at vi vil gerne lære vores kunder og interesserede at lave gode vietnamesiske retter – sådan som vi lavede det på Den grønne Papaya.

Først vil vi gerne fortælle lidt om Den grønne Papayas historie. Hvordan spisestedet fik navnet? og hvorfor vi valgte at lukke den.


Baggrund

Det hele startede for 13 år siden (2007), dengang var det svært at finde en restaurant, som serverede autentisk og gode vietnamesisk mad i Aarhus byen. Min familie (min mand, jeg og mine 2 sønner) besøgte adskillige asiatiske spisesteder og selvfølgelig skøjtede vi altid menuen igennem efter det vietnamesiske retter og bestilte med fuldt forventningen om at få en god oplevelse og mindet om Vietnam. Vi blev ofte skuffede, da retterne var som sædvanlig for meget kinesisk inspireret eller krydret sådan som man tror danskerne gerne vil have det – kort sagt, maden er langt fra hvad vi kender eller vi synes den bør smage.

På daværende tidspunkt var vietnamesisk mad ikke særlig kendt i byen, så vi var på en måde ærgerlige over, hvorfor det vietnamesisk køkken ikke blev præsenteret i en sådan multikulturelt by som Aarhus. Her findes jo i forvejen mange forskellige køkkener fra hele verden. Efter flere besøg på asiatiske restauranter, talte min mand og jeg altid længe om, at vi helt sikkert kunne gøre det mere autentisk og bedre. Det har desuden altid været en drøm for os at stå og lave mad i et lille spisested (det var min drømme og min mand bakkede op og støttede mig).

I 2007 besluttede vi at føre vores drøm ud i livet med missionen om at få præsenteret det vietnamesiske køkken til dansker, særlig at bidrage til den madkultur i Aarhus.


Navnet

Før åbning havde vi i nogle måneder, brugt tiderne på at sammensætte menuen. Vi var klare men manglede at give stedet et navn, som skulle lede tanker hen mod Vietnam som landet og symbolisere vietnamesisk mad som vi vil lave. Min mand og jeg talte meget sammen om landets historien, kultur og traditionen. Hans og min familiebaggrund, hvad var særlig? hvad gjorde dybt indtryk for os som person og som vietnameser? Vores snak fik mig til at huske tilbage, dengang jeg var barn. Hver aften efter aftensmad samlede min mor os søskende altid sammen lige udenfor hoveddøren. Jeg kan stadigvæk huske at vores hus havde et lille fortov der var belagt med fliser med mørkegrønt blomstermotiv. Her sad min mor i den varme, fugtig aftenvejr med en vift i hånden og fortalte sit livshistorie.

Hun fortalte rigtig meget om sin familie og deres livsvilkår i Nordvietnam igennem de mange år under krigstid og invasionerne (Frankrig og Japan). Hun fortalte at familien i de perioder på grund af omstændigheder, var nødt til at flygte konstans fra stedet til stedet. I perioden 1945 -1947 mistede hun en søster, som var ramt af lus epidemi og også i samme perioder, led familien og stor del af vietnamesere af hungersnød. Da de kom til et ødemark efter flere dages vandring, fandt de tilfældigvis et område med en hel skov af papaya træer og tæt med frugterne. Midt i hungersnød var det som et mirakel for dem og med de mange papaya frugter overlevede alle i flere dage. De spiste først de modnede papaya frugterne, mens de grønne frugter, skulle de koge til suppe eller stege. Min mors familie overlevede og gik videre indtil de fandt et sikkert sted og slog sig ned. Der blev min mors familie boende indtil hun blev gift med min far og senere flygtede med min far fra Nordvietnam til Sydvietnam.

Med den historie blev min mand og jeg enig i, at stedet skulle bære navnet Den grønne Papaya, da det havde en mindeværdig og store betydning for os, vores samhørighed, enkelhed, overlevelseskraft og udholdenhed.


Maden

I ved måske allerede at vietnamesisk mad er meget forskellige fra Nord, Syd og i Central Vietnam og råvarer, tilbehørene i retterne, er også meget varierende. Alt er afhængig af landjordens resurser, hvad der kan dyrkes og produceres. Derfor kan indholdet og smagen i mange af vores traditionelle retter, som f. eks. forårsruller, friske ruller, kylling i karry og m.m. kan være forskellige fra området til området. De fleste vietnameser foretrækker mad i det Sydlige Vietnam, idet smagen er generelt mild og søde, hvorimod Centrale er stærke og Nordlige er saltet.

Vores opskrifterne i Den Grønne Papaya tager udgangspunkt i de retter vi vokser op med og lært fra vores forældre, søstrene og naboer, som vi så har videreudviklet til vores eget ved at kombinere krydderierne, smag, som vi selv gerne vil spise og servere for vennerne. Vi fastholder at bruge friske råvarer og grøntsager, som er essensen i vietnamesisk mad og fordi vi vietnameser tror på, at mad skaber balancen i vores psyke og helbred. Det ligger helt naturligt i vores bevidsthed, at et måltid skal bestå i balancen med varme og kolde retter. Der skal være smag af salt, søde, stærke, sur og bitte i retterne og som vores forældre har lært os, at maden er kilden til vores energi.

Faktisk er det vietnamesiske køkken hos den enkelte familie meget simpel. Man investerer ikke i en helt masser krydderier, men skal dog have de essentielle ingredienser og krydderier, såsom salt. peber, fiskesauce… som er jo uundværlige i vietnamesisk køkkenet. I vores køkken er fiskesauce hovedingrediensen, men vi bruger også salt som supplement for saltsmag. Forårsløg, koriander bruges til næsten alle retter. Begge urter har en vigtig rolle, idet duften pifter det op og gør retten mere dekorativ.

Der findes et hav af krydderurter og krydderierne i det fusionerede vietnamesiske køkken i dag, men vi forsøger at bevare den måde retterne bliver tilberedt på og den smag, som vi voksede op med. Det er det vi nu prøver at give videre.


Lukning & hjemmeside

Efter 13 år som ejer af Den grønne Papaya, begyndte vi at snakke om hvad vi videre skal med takeaway’en. Vi tænker på hvad det var der drev os til at åbne Den grønne Papaya. Det var som vi i starten havde skrevet – drømmen om at være selvstændig i en lille madsted, præsentere gode autentiske vietnamesiske mad til danskerne og bidrage til madkultur i Aarhus.
Efter denne overvejelse, kom vi frem til at vi har jo opnået alle målene. Ud over det, bliver vi jo hellere ikke yngre og efter at vi blev bedsteforældre så er vi helt sikre. Vi skal til at lukke Den grønne Papaya men som I ved så kan vi ikke helt slippe den endnu, derfor har vi denne hjemmeside.

Vi vil gerne lære alle interesserede i at lave det mad som vi selv elsker at lave og spise.