Oksegryderet (Bò kho)

Baggrund

Gryderet med oksekød eller bò kho på vietnamesisk, er en meget populær ret i det vietnamesiske køkken. I Vietnam serveres retten normalt ved særlige eller festlige lejligheder. Denne smukke og smagfulde ret er inspireret af det franske køkken. I min familie, tilbereder min mor retten med samme ingredienser som vi brugte i Den grønne Papaya, men hun bruger (som de fleste vietnameser) osso buco og friske kokosvand. I Den grønne Papaya vil vi hellere bruge kokosmælk for vi synes at den giver lidt sødme, gør retten mere smagfuld og dufter ekstra dejligt.

Går ikke glip af en virkelig, virkelig god gryderet. Vi kan garantere at I ikke vil blive skuffet.

Vi anbefaler at I lader retten hvile sig i køleskab natten over, således at kød kan suge alt det gode saucen i sig og give den mere dybde og saftfuld smag.


Opskrifter

Gryderet med oksekød – til 6 personer

Ingredienser:
  • 1 kg flanksteak skær i ca. 3cm x 3cm terner
  • 2 stængler citrongræs
  • 30 g ingefær skræl og skær i tynde skiver ca. 1mm.
  • 1 stor løg skær i tynd båd
  • 3 spsk. rapsolie
  • 2 tsk. finthakket hvidløg
  • 3 spsk. fiskesauce
  • 3 spsk. Maggi sojasauce
  • 1 tsk. salt
  • 1 tsk. stødt peber
  • 1 tsk. 5-krydderi pulver
  • 1 spsk. sukker
  • 350 g tomatpuré
  • 350 ml kokosmælk
  • 1 kg gulerødder skær i tynde skiver ca. 2 mm.
Vigtige ingredienser i oksegryderet
Sådan gør du:
  1. Kom olie i en store gryde, når olien er varmt, svits hvidløg først og kom bagefter løg, ingefær, citrongræs i. Rør og bland det godt.
  2. Kom oksekød i og vend dem godt med blandingen.
  3. Tilsæt sojasauce (Maggi), fiskesauce, salt, peber, sukker, tomatpuré og rør det hele godt sammen. Læg låg på til blandingen koge op. 
  4. Tilsæt vand til det dækker over blandingen og læg låg på.
  5. Når det koger igen – tilsæt kokosmælk og lad det simrer i ca. 1 time.
  6. Kom gulerødder i og lad det simrer videre i 30 min.
  7. Sluk for varmt. Lad gryderet hvile sig i ca. 1 time inden servering.

Retten serveres med ris i Den grønne Papaya, men kan også serveres med risnudler eller flute.

Hvis du vil servere retten på samme dag som den er lavet, er det en god idé at lave den om formiddagen og varmer den op inden servering. Retten smager bedst når den har hvilet sig i køleskab til dagen efter.

Bon appétit!