Baggrund
Da mine forældre flygtede fra Nord til Sydvietnam i 1954, blev de indkvarteret i forskellige steder. Omkring 1960 flyttede de til den lille by Tam Hiệp der ligger ca. 8 km fra største by Biên Hoài Provinsen Đồng Nai. På dette tidspunkt havde de sparet op og fået råd til at købe et hus i et lille nabolag i byen. Mens min far fortsat havde værnepligt i militær, sørgede min mor for at etablere sig i det nye sted og med tiden fik de i alt 10 børn. Vi blev alle sammen født i denne lille by og jeg er nr. 4 i flokken. I byen boede i forvejen mange kineser og som sædvanlig havde de arbejdet hårdt og etableret sig godt økonomisk. I byens centrum ejede de mange butikker, privatskoler, restauranter og små madboder. I vores nabolag boede min familie side om side med mange kinesiske familier, der levede af at lave nudlerne til restauranterne i byen. Da jeg var barn, gik jeg ofte over til deres baggård og der samlede deres familie sammen til at lave ægnudler og risnudler. I byens restaurant serverede de stegte ægnudler, som tilberedt med forskellige tilbehør, bl.a. med kylling og grøntsager. Retten havde typisk en anelse tykt soja, sursøde sauce, som var kendetegn for det kinesisk køkken. Da denne ret kom ind i det vietnamesisk køkken, blev soja og sursøde sauce skiftede ud med fiskesauce. Når vi i familien, engang imellem skal have mì xào gà, tilberedte min ældste søster retten med rejer eller svinekød, bønnespirer, choy sum kål og forårsløg. En simpel, hurtig wokret, men smager rigtig godt. I Vietnam laver man sjælden denne ret i familie, men vil gerne bestille den, når man er ude at spise.
Herhjemme bruger jeg sæsonens grøntsager, jeg har til rådighed. Jeg smager retten med Maggi soja i stedet for fiskesauce. Fiskesaucen kan smage meget kraftig og intenst i forhold til Maggi soja som jeg synes, giver en god dybde smag. Hvis I vil have retten til at se dekorativ og appetitvækkende ud så skal I tænke på farverne på de grøntsager I vil bruge. F eks. brugte vi i Den grønne Papaya gulerødder, broccoli, sugarsnaps og bønnespirer.
Opskrift
Stegt nudler med kylling og grønt for 5-6 personer
Ingredienser:
- 500 g kyllingebryst skær i tynde skiver 3mm.
- 2 spsk. fiskesauce.
- 1 tsk. stødt peber.
- 1 spsk. sukker.
- 3 spsk. rapsolie.
Forberedelse:
Kyllinge:
- Marinere kylling godt med fiskesauce, peber og sukker.
- Kom olie i pand og steg kyllingeskrive til begge side er gyldent og læg dem til side.
Grøntsager:
- 1 buket broccoli skær i små stykker.
- 200 g gulerod skær i tynde strimler.
- 150 g sugarsnaps.
- 100 g bønnespirer.
- 1 store løg skær i tynde båd.
- 1 bundt forårsløg skære i ca. 1 cm.
Krydderier:
- 5 spsk. rapsolie.
- 5 spsk. Maggi soya.
- 2 spsk. østerssauce.
- 2 tsk. stødt peber.
- 1 dl. vand.
Fremgangsmåde:
- Kom olie i en stor wok. Når olie er varmt, rist løg i.
- Kom først broccoli i wok. Kom efterfølge sugarsnaps og gulerødder i og bland dem godt sammen.
- Tilsat bagefter vand, Maggi, østerssauce i. Bland det sammen og lad det koger i ca. 2 min.
- Skær kylling i ønsket størrelse og kom i wok med grøntsager.
- Klip nudler i den ønsket længde (ca. 10 cm) og kom i, samt forårsløg, bønnespirer og peber.
- Bland det hele godt sammen til nudler er varmt.
Retten serveres varmt, men smag også godt, når den er koldt.
God appetit!
1 Kommentar